De ‘B’ van Bondage

Bondage gaat over het beperken van de bewegingsvrijheid van de sub. Het woord 'bondage' is afkomstig uit het Engels en betekent 'verbondenheid', 'afhankelijkheid' of 'slavernij'. Binnen BDSM is bondage een belangrijk en veelgebruikt hulpmiddel tijdens een sessie. De bewegingsvrijheid van de sub wordt ingeperkt door hem of haar vast te binden. Het doel is om een fysieke machteloosheid voor de sub te creëren.

Naast bondage is het benemen van een ander zintuig, namelijk het zicht, een veelgebruikt hulpmiddel. Doordat het zicht wordt weggenomen, is de werking van de andere zintuigen beter. Het beperken van de bewegingsvrijheid kan op veel verschillende manieren gebeuren. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld touw, kettingen, tape, stangen, boeien, dwangbuizen, kledingstukken en/of vacuümpakken gebruiken.

 

Bondagematerialen

Als je wilt starten met bondage hoef je niet meteen een BDSM-shop te bezoeken. In huis zijn er voldoende hulpmiddelen voor handen. Zo kun je gebruik maken van een kledingstuk zoals een hemdje, panty, beha of das om iemand(s handen) vast te binden. Op een feestje zag ik iemand de band van een badjas gebruiken om zijn vriendin vast te binden aan de verwarmingsbuis.

  • Bondage tape is gemaakt van PVC en eenvoudig te gebruiken. Je kunt de sub snel vastbinden, maar ook gemakkelijk weer losmaken. Een ander voordeel van de tape is dat deze niet vastkleeft aan de huid. De tape kleeft alleen vast aan een ander stuk tape.
  • Bondage touw is ruwer in gebruik dan bondage tape. Bondage touw is verkrijgbaar in verschillende materialen. Katoen touw is relatief goedkoop en voelt lekker zacht aan. Touw van hennep is sterker, maar ook ruwer dan katoen. Jute touw is mooier, maar minder sterk dan hennep touw. Kunststof touwen zijn heel sterk en snel droog. Wel is dit touw vatbaarder voor schimmels. Er bestaat bij gebruik van kunststof touw wel kans op verbranding van de huid. 
  • Boeien zijn er in verschillende varianten. De meest bekende zijn ongetwijfeld de hand- en enkelboeien. Deze zijn er in een zachte uitvoering (pluche of satijn) en in een wat ruwere uitvoering (leer of metaal). Er zijn ook speciale boeien ontworpen om een sub aan op te kunnen hangen (suspension). Met een spreidstang kun je de armen en benen van de sub uit elkaar spreiden en vastzetten. 
  • Bij een hogtie kun je de handen en voeten achter de rug van de sub aan elkaar vastbinden.
  • Met een bondage harnas kun je verschillende lichaamsdelen aan de voorkant met elkaar verbinden.

Bondagetechnieken

Binnen de bondage worden verschillende technieken gebruikt.

  • De meest eenvoudige techniek is de sub met boeien, kettingen en/of spreidstang vastzetten. 
  • Je kunt ook iemand strakke kleding, zoals bijvoorbeeld een korset, laten dragen.
  • Mummificatie wordt af en toe gebruikt. Hierbij wikkel je de sub in folie. Voor mummificatie kun je huishoudfolie gebruiken. Zorg er wel voor dat de sub goed kan blijven ademen.
  • Verbale bondage is een veilig alternatief voor fysieke bondage. De Dom geeft de sub hierbij instructies welk lichaamsde(e)l(en) de sub niet meer mag gebruiken. 

 

Bij bondage kunnen ook touwen worden gebruikt. 

  • Kinbaku (ook wel Shibari genoemd) is een Japanse vorm van bondage waarbij iemand op een kunstzinnige en erotische manier met touw wordt vastgebonden. Het binden zelf is een belangrijk onderdeel van het spel waar veel tijd aan wordt besteed. Het gaat om het creëren van kunst of het realiseren van drukpunten, wat prettig en ontspannend kan werken voor de sub.

      Een ander typisch gebruik is om iemand in een asymmetrische houding te dwingen. Wanneer men het over de                  esthetische kant heeft spreekt men vaker van Shibari en wanneer men het over de BDSM-kant heeft over Kinbaku.            Vastbinden met touw moet zorgvuldig gebeuren. Bij ondeskundige handelingen kan de bloedtoevoer afgekneld                worden of kunnen er schuurwonden ontstaan doordat het verkeerde touwsoort gebruikt wordt                                              (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kinbaku)

  • Suspensionbondage is een vorm van bondage waarbij iemand die vastgebonden is met touwen aan één of meerdere ophangpunten wordt opgehangen. Dit ophangen zou een gevoel van vrijheid geven en kan de sub in trance brengen. Iemand kan horizontaal, verticaal of ondersteboven worden 'opgehangen'.

 

Touwkunstenaars

Door het vastbinden van de sub in ongewone lichaamshoudingen of het onder spanning zetten van bepaalde spieren en/of gewrichten kan (een gedeelte van) het lichaam gevoeliger of juist ongevoeliger worden. Dit kan ervoor zorgen dat de pijn- en/of genotstimulaties, die de Dom toepast op de sub, anders worden ervaren dan waneer de sub niet vastgebonden zou zijn. Let wel pijn is niet noodzakelijk bij bondage. Je kunt het combineren, maar dat hoeft niet.

Dom's die zich gespecialiseerd hebben in bondage door middel van het gebruik van touwen worden ook wel rope masters, riggers of nawashi (Japans voor touwkunstenaar) genoemd. Het is een misvatting dat bondage naakt moet gebeuren of dat er altijd seksuele handelingen aan te pas moeten komen. Dit kan uiteraard wel, maar hoeft dus niet. 

 

Twee bekende knopen zijn de Takate Kote (Arm Box Tie) en de Ebi (Shrimp Tie).

  • De Takate Kote is ook wel bekend als de Arm Box Tie. Bij deze knoop brengt de sub zijn/haar handen achter zijn/haar rug en worden vervolgens de armen en borsten vastgebonden. Dit  vormt de basis voor een groot deel van de Shibari-knopen. (https://www.youtube.com/watch?time_continue=188&v=BRw6d0lBXj4&feature=emb_logo)
  • Een andere populaire knoop is de Ebi, ook wel bekend als de Shrimp Tie. Deze knoop werd oorspronkelijk gebruikt als martelmethode. Bij deze knoop gaat de sub op de grond zitten en de handen worden op zijn/haar rug vastgebonden. De nek wordt vervolgens met de enkels verbonden. Dit dwingt de sub, wanneer de knoop strakker wordt gemaakt, om het lichaam voorover te buigen.

 

Op onderstaande websites is veel informatie te vinden over bondage met touwen en zijn verschillende tutorials over het maken van bondages toegevoegd. (Deze zijn wel in het Engels.)

https://www.ropemarks.com/ryu-kinbaku-elements/

http://www.bdsmwiki.info/Beginner_Rope_Bondage

https://www.youtube.com/watch?v=sGNFFHbmSJk&has_verified=1 (Vijf tips voor Kinbaku knopen.)

https://www.youtube.com/watch?v=e5Uk4REyvW0&t=16s (Bondage rope dress)

 

Doorbloeding van het lichaam

Als algemene richtlijn wordt aangehouden dat tussen het touw en de huid van de sub nog één tot twee vingers ruimte beschikbaar moet blijven. Let op! Dit geeft nog altijd geen honderd procent garantie. Extra voorzichtigheid is geboden bij het aanbrengen van een bondage bij de geslachtsdelen en de borsten. Bondages waarbij erg veel druk komt te staan op de ellebogen en knieën vragen meestal om problemen.

Je kunt de doorbloeding van de huid testen door er vijf seconden stevig met je vinger op te drukken en te kijken hoe snel er weer bloed terug stroomt. Binnen twee tot drie seconden zou de huid van bleek-wit weer normaal rood moeten zijn. Een tintelend gevoel, bleekheid en kou, gevoelloosheid en pijn zijn waarschuwingen van het lichaam om eventuele  schade te voorkomen. Als één van deze verschijnselen optreedt, dient de bondage per direct te worden afgebroken.

Het duurt ongeveer dertig minuten voordat er bij een volledige afsluiting van de bloedvaten van armen en benen blijvende schade ontstaat. Bij de hersenen is dat bij volledige afsluiting na zo'n twee tot zes minuten. Om blijvend letsel te voorkomen, wordt geadviseerd om een lichaamsdeel nooit langer dan vijftien minuten af te binden en goed te letten op de signalen die het lichaam van de sub afgeeft.

 

Aandachtspunten voor een bondage sessie

  • Zorg ervoor dat zowel de Dom als de sub gezond en fit zijn en lekker in hun vel zitten. 
  • Check vooraf bij de sub wat zijn/haar ideale omgevingstemperatuur is om een sessie in te houden.
  • Eet en drink voldoende voorafgaand aan een sessie.
  • Check je materiaal voor elke sessie.
  • Desinfecteer touwen en alle andere materialen die je gebruikt bij de bondage. 
  • Spreek vooraf en stopwoord of -signaal af.
  • Zorg dat een mes of schaar binnen handbereik ligt. 
  • Breng de sluiting van de bondage aan de voorzijde van het lichaam van de sub aan, zodat hij/zij de knoop zelf los kan maken.
  • Gebruik als je iemand vastmaakt aan een object een paniekhaak. 
  • Laat de vastgebonden sub nooit alleen. 
  • Check regelmatig of de sub nog goed kan ademhalen. 
  • Zorg dat de bondage niet te strak zit.
  • Geef het lichaam de kans om zichzelf te herstellen. Plan voldoende 'hersteldagen' tussen de sessies in.