De ‘D’ van Discipline

Bij Discipline draait het voornamelijk om het opleggen van regels en het toepassen van straffen wanneer deze regels door de sub (opzettelijk) worden overtreden. Discipline betekent volgens de van Dale 'regime van strenge gedragsregels'. Binnen de BDSM wordt Discipline gezien als het 'opvoeden' of ‘africhten’ van een sub. De 'D' van discipline hangt uiteraard ook nauw samen met de andere 'D', namelijk die van Dominantie.

De Dom is degene die de regels bepaalt en als hij/zij het nodig acht passende straffen voor ongehoorzaamheid bedenkt. Het trainen van de sub kan door middel van het uitoefenen van psychologische druk, door hem/haar een straf op te leggen of juist door goed gedrag te belonen. De straf kan psychologisch, fysiek of een combinatie van beide zijn. Bij publieke vernedering speelt het psychologisch aspect een grote rol. 

Een voorbeeld van een fysieke straf is caning (het slaan van de sub met een cane). Bij bondage worden beide aspecten gecombineerd. Het doel van discipline is om de sub in te laten zien dat deze een fout heeft gemaakt, zodat de sub hiervan leert en in de toekomst een betere sub wordt. De straf moet in verhouding staan tot de overtreding van de regel. Voor veel subs is discipline de belangrijkste reden om aan BDSM te doen.

Het voldoen aan de eisen en wensen die de Dom aan hen stelt, geeft ze veel voldoening. In het dagelijks leven wordt dit ook regelmatig toegepast zonder dat mensen dit nu meteen als discipline of het opvolgen van regels zien. Zo geven partners elkaar regelmatig opdrachten in het dagelijks leven. Het (niet) opvolgen van de opdracht kan resulteren in een beloning of straf. De ultieme beloning voor een sub is het ontvangen van een collar. 

 

Collars

Sommige Dom's gebruiken een collar (halsband) die de sub om zijn/haar nek moet dragen. Aan de collar is soms een plaatje bevestigd waarop de tekst staat dat ze eigendom zijn van hun Dom. Ik heb een sub mogen ontmoeten die van haar Meester een collar had gekregen. Het naamplaatje dat bevestigd was aan de collar was besteld bij een winkel die ook hondenpenningen levert.

Degene die de tekst in de hanger moest graveren, heeft ongetwijfeld twee keer de tekst moeten lezen om er zeker van te zijn dat wat hij dacht te lezen ook daadwerkelijk op de opdrachtbon vermeld stond. Op diverse websites zijn de collars te bestellen. Er zijn collars van metaal, leer, siliconen en kunststof. Sommige collars hebben een O-ring waar je een halsband of ketting aan kan bevestigen. De collar is verkrijgbaar met en zonder sleutel. 

Een collar krijg je niet zomaar. Je moet deze verdienen. Het is voor de sub namelijk een grote eer om een collar te ontvangen van haar Dom. Het heeft een diepe, emotionele waarde waarbij de Dom aan zijn/haar sub laat weten dat hij/zij van Hem/Haar is en een relatie aan wil gaan. Vaak komt er bij het overhandigen van de formele slave collar (collaring genoemd) een ceremonie aan te pas. De ceremonie gaat vaak gepaard met symboliek, geloften en beloften. 

 

Verschillende soorten collars en hun betekenis

Er zijn drie verschillende collars voor drie verschillende fases. De Dom bepaalt wanneer hij/zij de collar aan de sub geeft. Een sub zal nooit zelf vragen om een collar. 

 

1. De kennismakings collar

Dit is de eerste collar die aan sub gegeven wordt. Er zou iets van blauw in de collar verwerkt moeten zijn. Kleur heeft hier een sterke symbolische waarde. Blauw is de kleur van de lucht en de zee. Het staat symbool voor onder andere vertrouwen en loyaliteit. Als een Dom een collar aan zijn/haar sub geeft, wordt hiermee aangegeven dat hij/zij serieus geïnteresseerd is in een mogelijke BDSM-relatie met de sub. 

Door het accepteren van de collar geeft de sub aan dat de interesse wederzijds is. Voor de BDSM-buitenwereld wordt daarmee aangegeven dat de betreffende sub niet meer ‘beschikbaar’ is. Als besloten wordt de BDSM-relatie te beëindigen, geeft de sub de collar terug aan de Dom. Afhankelijk hoe goed de Dom en sub elkaar kennen kan deze periode vrij kort zijn, maar ook vrij lang voordat de sub de volgende collar ontvangt. 

 

2. De trainings- of oefen collar

De opvolger van de kennismakings collar is de traninings- of oefen collar. In de eerste periode hebben de Dom en de sub elkaar uitgebreid leren kennen en ze weten nu wat ze wel en niet willen in hun BDSM-relatie. Het is nu tijd voor een nieuwe collar. De kleur blauw wordt vervangen door de kleur rood. Rood is de kleur van vuur en bloed en wordt onder andere geassocieerd met vastberadenheid, maar ook passie, verlangen en liefde. De BDSM-relatie wordt nu serieuzer. 

De sub gedraagt zich nu duidelijk onderdanig naar de Dom toe, maar ook de verbondenheid en aanhankelijkheid naar de Dom neemt sterk toe. Dat geldt andersom natuurlijk ook. De Dom stelt zich dominanter op en voelt zich sterk verantwoordelijk voor de sub. Doorgaans draagt de sub deze collar een half jaar tot drie jaar. Pas als beiden langere tijd tevreden zijn over hun BDSM-relatie kan de Dom besluiten om de sub de slave collar te geven.

 

3. De Slave Collar

Dit is de laatste collar die door de Dom gegeven wordt aan de sub. Meestal is deze collar van metaal, geheel zwart en is voor de rest van het leven. Het accepteren van deze collar betekent dat de BDSM-relatie tussen de Dom en sub blijvend is. Met het aanvaarden van deze collar laat de sub weten dat ze nu volledig het bezit van de Dom is. Vaak gaat de collaring gepaard met een ceremonie.

 

4. De Uitleen collar

Tenslotte is er nog een vierde collar die hieraan kan worden toegevoegd. Deze collar wordt lang niet door iedereen gebruikt. Deze collar wordt gedragen wanneer de Dom zijn sub 'uitleent' aan een andere Dom. Door het dragen van deze collar is de sub zich bewust van het feit dat hij/zij eigendom is van de zijn/haar eigen Dom, maar wordt uitgeleend aan een andere Dom.