Rozenceremonie

Gepubliceerd op 16 november 2022 om 20:30

Op een BDSM-feestje in de Ultimate Dream in Beek en Donk sprak ik een D/s stel. Ze zijn al tien jaar samen en actief bezig met BDSM. Ze hebben elkaar op een feestje ontmoet. Hij is dominant en zij onderdanig. Hij vertelde me dat ze inmiddels getrouwd zijn en ook een rozenceremonie hebben gehad. Ik had er vaker over gehoord, maar niet echt een idee wat er precies gebeurd tijdens zo'n ceremonie. Op internet is er uiteraard wel een en ander over te vinden.

De informatie is beperkt, maar op alle sites die ik erover kan vinden, staat in basis hetzelfde beschreven. De ceremonie wordt gehouden als een D/s stel ervoor kiest om voor eeuwig bij elkaar te blijven en dat symbolisch wil bezegelen. Een rozenceremonie is niet openbaar en wordt meestal gehouden in een klein gezelschap. Tijdens de ceremonie wordt gebruikt gemaakt van een aantal symbolen.

Zo draagt de sub een eenvoudige jurk en houdt een witte roos met doornen vast die nog niet volledig in bloei is. De Dominant heeft een rode roos met doornen die wel volledig in bloei is. Als ze tegenover elkaar staan, doet de Dominant de collar van de sub af en haalt die snel door het vuur. Vervolgens doet de Dominant de collar weer om bij de sub. Terwijl hij de collar omdoet, legt hij daarbij de eed van trouw af en doet de belofte om de sub altijd te beschermen. 

Vervolgens prikt hij met een doorn van zijn rode roos in de middelvinger van zijn sub. Van het bloed dat uit haar vinger komt, laat hij twee druppels op de blaadjes van de witte roos vallen. Het bloed van de sub symboliseert de maagdelijkheid. Zijn sub biedt haar witte roos aan de Dominant aan en hij prikt zijn vinger aan een doorn van haar witte roos. Het bloed dat vrijkomt, laat hij op een blad van de witte roos vallen. Een druppel op haar druppel bloed en een losse druppel. 

Met het bloed laat hij zijn bereidheid zien om bloed te vergieten voor zijn sub en om haar te beschermen. Terwijl ze hun geprikte vingers tegen elkaar aan houden, pakken de aanwezigen de meegebrachte ketting, halen die snel door de vlam en wikkelen hem om het paar. Opnieuw legt het paar de gelofte af. De samensmelting van het bloed staat symbool voor de vereniging van kracht. Beiden zijn nu van een en hetzelfde vlees en bloed.

Daarna worden de rozen uitgewisseld. Met de uitwisseling van de rozen 'geven' ze zich aan elkaar. De sub houdt nu de rode roos vast en de Dominant de witte. De ketting symboliseert een serie van gebeurtenissen. Het door het vuur halen van de ketting staat symbool voor het 'rein maken'. Herinneringen worden zo 'weggebrand'. De ketting wordt verwisseld voor een doek en de rozen worden samen in een vaas gezet. 

De volgende ochtend verwijdert het paar de rozenblaadjes van hun rozen en stoppen de blaadjes in een doosje om voor het leven te bewaren. Als een van de twee overlijdt, wordt een deel van blaadjes met hem of haar begraven. Als de laatst levende komt te overlijden, wordt het andere deel van de rozenblaadjes met diegene begraven. De ketting die tijdens de ceremonie is gebruikt, kan worden doorgegeven om tijdens een andere ceremonie opnieuw gebruikt te worden. 

Bovenstaande elementen maken altijd onderdeel uit van een rozenceremonie. Uiteraard kunnen hier andere onderdelen of symbolen aan worden toegevoegd om het geheel persoonlijker te maken. Sommigen kiezen er bijvoorbeeld voor om, net als in een traditioneel huwelijk, ringen aan elkaar te geven. Anderen geven de voorkeur aan een meer permanente markering, zoals een tattoo of brandmerk. Voor elk wat wils.  

Het lijkt me heel erg mooi en bijzonder om een dergelijke ceremonie bij te mogen wonen. Wie weet kom ik ooit in de gelegenheid om hier deel van uit te maken. Zo zie je maar dat het bekende beeld wat we van televisie hebben over BDSM soms een heel verkeerd beeld geeft. Er zijn heel veel verschillende vormen en gradaties binnen de BDSM. Van heel onschuldig tot best heftig. Zoveel mensen, zoveel wensen.