Privacy

Gepubliceerd op 24 mei 2021 om 19:04

In de wereld van de erotiek gaat het al snel over privacy. Want, ongeacht of je jouw wensen en verlangens met jouw partner kunt delen, vrijwel altijd zullen anderen deel uitmaken van die wens of verlangens. Volgens mij is het dan ook een open deur als ik zeg dat privacy en discretie misschien wel de pijlers onder de wereld van de erotiek zijn. Een afspraakje in een parenclub of hotelkamer, waar zich veel meer afspeelt dan je in eerste instantie zou vermoeden, is uiteraard vreselijk spannend en iets om naar uit te kijken.

Die spanning en de daaraan gekoppelde opwinding zijn echter erg snel verdwenen als de meneer, de mevrouw of het paar, waar je de vorige avond het nog gezellig mee hebt gehad opeens een bekende blijkt te zijn. Het enige dat in zo’n situatie misschien nog wat maatschappelijke veiligheid kan bieden, is de wetenschap dat waarschijnlijk beide partijen iets liever voor zichzelf houden. ‘Als jij niets zegt dan doe ik dat ook niet’.

Waarom dit onderwerp aangesneden? Toen enige maanden met veel ophef de Corona app werd geïntroduceerd, rolden alle gezaghebbende en verantwoording dragende bewindslieden over elkaar heen om het volk toch maar vooral te verzekeren dat het gebruik van deze app de privacy van haar voor gebruikers honderd procent garandeerde. Ik heb op het gebied van overheidsgaranties al het een en ander meegemaakt, dus die honderd procent garantie gold wat mij betrof niet verder dan de voordeur. Als de overheid garanties gaat geven, dan voelt dat voor mij altijd wat ongemakkelijk.

Zoals verwacht kreeg ik helaas gelijk. Was het daarbij niet een van de redenen van de minister van Volksgezondheid om als Nederland het als laatste lid van de EU met het vaccineren tegen Covid-19 te laten beginnen, dat juist de automatiseringssystemen op het gebied van de veiligheid en privacy op orde moesten worden gebracht? Nu, amper drie weken na de start van het grootschalig vaccineren blijkt dat de systemen van de GGD dus helemaal niet up to date zijn. De gegevens van tienduizenden mensen zijn voor dertig euro per persoon op internet te koop. Zelfs gisteravond nog.

Gelukkig gelden de economische wetten ook in deze branche: grotere aantallen gekochte persoonsgegevens leiden tot aanzienlijke kortingen p.p. De minister antwoordt de Kamer dat het systeem een keten is, waarvan de sterkte wordt bepaald door de zwakste schakel. In dit geval twee medewerkers van de GGD met een twijfelachtige reputatie. Ben ik dan zo wereldvreemd als ik stel dat het op z’n minst opmerkelijk mag worden genoemd dat het überhaupt mogelijk is om met een reeds bekende twijfelachtige reputatie met dergelijk gevoelige informatie in contact te kunnen komen?

Enige naïviteit lijkt mij zeer gewenst als je een functie als volksvertegenwoordiger ambieert. Toch bekruipt mij een ongemakkelijk gevoel als ik de minister van Volksgezondheid zich in allerlei bochten zie wringen om ook nu weer ongeschonden onder zijn loze toezeggingen en garanties uit te komen. Het zal hem ook deze keer wel lukken. Was het destijds niet al Thorbecke die stelde dat elk land de regering krijgt die het verdient? Als dat zo is, dan verdient Nederland kennelijk niet beter.

Weet u wat mij ook zo verbaast? Als je in Nederland een baan als BOA of politieagent ambieert, dan moet je door een maandenlang traject van allerlei keuringen en tests. Ben je anno 2021 zo moedig om als beveiliger aan de slag te willen gaan, dan moet je daarbij ook nog een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen. Het frappeert mij al jaren dat je in Nederland zonder welke andere vorm van ballotage dan het lid zijn van ‘het juiste netwerk’ gewoon in een functie als volksvertegenwoordiger kunt worden benoemd.

Net zoals elke vorm van (psychologische) test of VOG totaal overbodig lijkt om na een (glansrijke) carrière als volksvertegenwoordiger in allerlei hoge adviescolleges of Raden van Bestuur te worden benoemd. Destijds viel toch een prominent lid van een van Nederlands grootste partijen als CEO van de luchthaven Schiphol vreselijk door de mand. Met alle gevolgen van dien. Helaas staat dit voorbeeld niet op zich. Terug naar de erotiek. Waar de automatiseringssystemen van de overheid bij falen landelijke consequenties kunnen hebben, zoveel minder omvattend zullen die van erotische sites zijn.

Misschien qua grootte wel minder omvattend, maar daarmee op individueel niveau zeker niet minder ingrijpend. Niemand van ons wil dat zijn of haar seksleven opeens ‘op straat’ komt te liggen. Ik schreef net al dat vaak de enige garantie op privacy binnen deze wereld die van het gedeelde geheim is. Ik denk dat wij dat met elkaar zeker zo moeten zien te houden. De garantie tot discretie is heel vaak het fundament onder ons seksleven, maar wees waakzaam. Die garantie is absoluut niet zo vanzelfsprekend als de zon die elke dag opkomt en ondergaat.

Denk daar nog even goed over na voordat u op de verzendknop van de datingsite drukt.